Belediye Sitesi
  • Karayakup Belediyesi Yozgat karayakup.bel.tr
  • Haber Başlık : Sn.Başkanımız Regaib Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
  • Haber Konu : Sn.Başkanımız Regaib Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
  • Haber Tarih : 18.02.2021
  • Yazar : Admin
Haber Hakkında
Sn.Başkanımız Regaib Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Dinimizde önemli bir yere sahip olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcı ile Regaib Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Başkanımız mesajında;
Magfiretin, bereketin ve lütfun bol olduğu üç aylara bir kez daha kavuşmanın mutlulugunu yaşıyoruz. Regaip Kandiliyle başlayan, bin aydan hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan kandiller zincirini içinde barındıran bu gecenin islam alemine barış ve huzur getirmesini diler, tüm insanlıgın birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik duygularının güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. insanların manevi huzur elde ettigi üç ayların bir fırsat oldugunu kaydeden Başkan, Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaip Kandili, adından da anlaşılacagı gibi, Allah-u Tealanın kullarına birçok lütuf ve ihsanlarda bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok sevap verdiği, kıymeti ve değeri büyük, ragbet edilmesi gereken bir magfiret ve rahmet gecesidir.
Üç ayların manevi iklimine girildiği müjdesini taşıyan Regaip Kandilinde, Cenab-ı Hakka yürekten yöneliş ve yakarışın, günahlardan arınmanın, kendimizi bulma ve bilmenin, nefsimizin yanıltıcı arzularından uzaklaşmanın imkanını yakalarız. Manevi coşkuyu daha fazla yaşadığımız, ruh dünyamızın aydınlanmasına vesile olan bugünler, Allaha şükür imkanı bulacağımız özel günlerdir. Regaip Gecesi duaların geri çevrilmediği bir gecedir.
Bu vesile ile tüm islam aleminin ve vatandaşlarımızın Regaip Kandilini tebrik ediyor, bu anlamlı gecenin hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum, ifadelerini kullandı.


ÜÇ AYLARIN BAŞLAMA TARİHİ Mübarek üç aylar, Hicri takvimin yedinci sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları olarak adlandırılır. Regaip, Miraç, Berat kandilini ve Kadir Gecesini barındıran üç aylar en mübarek aylak olarak sayılır. Hadise göre Recep Allahın (c.c.) ayıdır, Şaban Hz.Muhammedin (s.a.v.) ayıdır, Ramazan da ümmetinin ayıdır. Recep ve Şaban ayları Ramazan ayının da habercisi niteliğindedir. Üç Aylar ilk olarak Regaib kandili ile başlar. Devam eden günlerde ise Miraç ve Berat kandilleri gelir. Son olarak ise Kadir gecesi gelir. Bin aydan daha hayırlı olduğu söylenmektedir. Ardından ise Mübarek Ramazan Ayı gelir. Maddi ve manevi olarak bayram kutlanır. Yoksul ve yardıma ihtiyacı olanlar hatırlanır.
Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanı sıra Hz. Muhammed, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir. Hz. Aişe bir rivayetinde üç aylarla ilgili şunları söyler: "Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN
Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza–i İlahiye ulaşma vesileleridir. Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ (c.c) bu gecede, Müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesinde yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

REGAİB NEDİR
Regaib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.
Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf Fotoğraf
Hızlı Menü